Çocuk ve Ergen Terapileri

Çocuk ve Ergen Terapileri

Çocuk ve Ergen Terapileri

Çocuklarda görülen; davranış bozuklukları, kardeş kıskançlığı, tırnak yeme, hırsızlık, alt ıslatma, uyku ve beslenme problemleri, öfke kontrol problemleri, arkadaş ilişkilerinde uyumsuz olma (öfkeli, hırçın, kaygılı, çekingen, isteksiz), okul fobisi, okul hayatındaki uyumsuzluklar, seçici konuşmazlık, kekemelik gibi konularda bütüncül yaklaşım odaklı ve ağırlıklı oyun terapisi şeklinde verilen hizmetlerdir. Çocuklar, oyuncaklarla ve oyunla konuşur. Bunlar çocukların kelimeleridir. Çocuk Merkezli, Deneyimsel, Filial vb oyun terapileri bu anlamda çocuğun oyunla iyileşmesini hedefleyen yaklaşımlardır.

Ergen psikoterapileri ise ergenlerde görülen; ergenlik problemleri, sınav kaygısı, kimlik bunalımı, ters kimlik yapılanmaları, çekingenlik ve özgüven eksikliği, inatlaşma, öfke kontrol problemleri, okul hayatına ve sorumluluklara dair motivasyon düşüklüğü, hedef ve amaç edinme sorunları, alkol ve madde bağımlılıkları, bilgisayar/oyun bağımlılığı, kendine ve çevresine zarar verecek davranışlarda bulunma gibi konularda verilen psikoterapi hizmetidir. Çocukluktan çıkarken yetişkinlik denemeleri yapan ergen, terapistle kurduğu bir anlamda “kankalık” ilişkisi içinde yeni bir deneyim fırsatına sahip olur. Ergenlik, çocukluktan bugüne her ne yaşanırsa yaşansın kişilik yapısının yeniden şekillendiği muazzam bir fırsat sunar. Ergenlikte bütün yapı yeniden inşa olur. O yüzden “sorun çıkarmayan” ergen sorunlu ergendir. Sorunun niteliği ve derecesi değişiklik gösterebilir. Ama kendilik algısının ve ilişkilerin değiştiği, kişiliğin yeniden şekil aldığı, yepyeni bir yaşam dönemine girildiği göz önüne alındığında ergenin yolunu ararken zorlanması gayet doğaldır. Ergen psikoterapileri bu minvalden bakıldığında günümüz yaşam koşulları içerisinde büyük yükler kaldırmak zorunda olan ebeveynler için de işlevsel bir destek sunar.

Çocuk ve ergen terapilerinde “Çocuk ailenin sırrıdır,” prensibiyle süreç içerisinde verilen ebeveyn danışmanlığı, ailenin sistem olarak desteklenmesini hedefler. Bu noktada ebeveynlerin birtakım çekinceleri terapist-aile yoldaşlığı içinde çözümlenirken ebeveynin ihtiyacı olan rehberlik ve destek, çocuğun içinde yetiştiği ilişkisel matriksin dönüştürülmesine katkıda bulunur.